Ceder massivträ - Kärnsund Wood Link

BÄTTRE VETANDE OM TRÄ – CEDER

VISSTE DU ATT?

Western Red Cedars latinska namn är Thuja plicata. Thujan har fått sitt namn av Carl von Linné efter grekiskans ”thuo” som betyder ”att offra”.

Thujan användes nämligen i eldarna som slukade djuroffer för att göra stanken av brända djurkroppar mer uthärdlig. Fortfarande använder vi Thuja, eller Western Red Cedar, bland annat för dess himmelska doft. Nu kanske oftare i skoblock, i garderober eller i rökboxen på grillen.

När man använder Western Red Cedar som en ytterpanel eller i en totempåle (den absolut största delen av totempålarna i nordvästra USA är gjorda av Western Red Cedar) är det nog främst dess andra goda egenskaper som eftersöks. Materialet är ju nämligen fantastiskt lättarbetat och har en överlägsen rötbeständighet.

Träets naturligt skyddande ämnen är ganska aggressiva, tänk därför på att använda rostfri skruv eller spik när du jobbar med Western Red Cedar. Om du vill att din panel skall bli vackert silvergrå så rekommenderar vi ändå att du stryker träet en gång med en transparent olja. Vill du behålla den vackra rödbruna färgen så måste du behandla med en pigmenterad produkt.

En notis från Kärnsund Wood Link i serien om ”Bättre vetande om trä”. 

Kärnsund Wood Link har direktimporterat och levererat exklusiva trämaterial till den träförädlande industrin, båtvarven och bygghandeln i 40 år+. Läs mer om våra produkter i Ceder som panel här >, och som massivträ här >.