CEDERSPÅN

Thuja plicata

Ceder är ett av de lättaste träslagen som är kommersiellt tillgängliga. Det är ändå förmågan att stå emot väder och vind som är dess största tillgång. Cederträ har en mycket bra formstabilitet och en hög naturlig motståndskraft mot svampangrepp och röta. Cederspån används därför ofta som ett extra hållbart alternativ vid val av fasadbeklädnad.

En fasad med cederspån blir livfull med många naturliga färger och skuggor beroende på hur ljuset faller på väggen.

Cederspån från Kärnsund Wood Link är Western Red Cedar med 100% kärnved och stående årsringar sorterad enligt Certigrade®. Vår cederspån är helt kvistfri. Tack vare den naturliga motståndskraft Cederträ har och den prima sorteringen håller en fasad i cederspån i många fall i upp till 50 år eller mer.

Ceder har en mycket dekorativ rödbrun färg som oljad behåller sin lyster. Vi kan leverera all cederspån som ett ytbehandlat alternativ. Väljer man att inte behandla cederpanel blir den med tiden vackert silvergrå.

YTBEHANDLING OCH BRANDSKYDDSIMPREGNERING

Vår cederspån kan levereras som färdigoljat alternativ i flera olika utföranden. Vi erbjuder även brandimpregnering tillsammans med vår leverantör som är certifierad för de vanligast förekommande standarderna och testmetoderna.

CERTIFIERAD CEDERSPÅN

Kärnsund Wood Link levererar miljö- och rättvisecertifierat trä. Handel med certifierat trä ökar träråvarans värde och förbättrar då möjligheterna till ett ansvarsfullt skogsbruk till gagn för miljön, och för de människor som är beroende av inkomst från skogen.

PEFC
DIMENSIONER & PROFILER

CEDERSPÅN

CEDERSPÅN CERTIGRADE® WESTERN RED CEDAR
LÄNGD C A 440 MM
BREDD FALLANDE 76 – 355 MM
TJOCKLEK KILFORMAD C A 3 – 11 MM
FÖRPACKNING LÅDA – C A 5,2 KVM FÄRDIG INSTALLATION*

* Vid montage med 200 mm synlig yta.

KNUTBRÄDOR OCH INNERHÖRN

KNUTBRÄDA 80×40 MM FINSÅGAD, FALLANDE
KNUTBRÄDA/INNERHÖRN 40×40 MM FINSÅGAD, FALLANDE

Cederspån - Kärnsund Wood Link

SPECIALPROFILER

SPECIALPROFILER

Vi lagerför Cederträ som råämnen i flera olika dimensioner för snabb hyvling till paneler i kundanpassade profiler.

Råämnen i Ceder - Kärnsund Wood Link

PRODUKTBLAD
karnsund-wood-link-download-pdf-icon-60  LADDA HEM PRODUKTBLADET
CEDER TRÄDATA
VANLIGA NAMN CEDER/WESTERN RED CEDAR
VETENSKAPLIGT NAMN THUJA PLICATA
URSPRUNG CANADA
TRÄDSTORLEK 55 M HÖGT, 3 M I DIAMETER
MEDELVIKT SOM TORKAD 375 KG/M3
HÅRDHET BRINELL 1,1
BROTTSTYRKA 51720 KPa
ELASTISK STYRKA 7660 MPa
KRYMPNING RADIELL: 2,4%
TANGENTIELL: 5,0%
VOLYM: 6,8%
T/R RATIO: 2,1
VISSTE DU ATT?

VISSTE DU ATT?

Western Red Cedars latinska namn är Thuja plicata. Thujan har fått sitt namn av Carl von Linné efter grekiskans ”thuo” som betyder ”att offra”.

ceder

Thujan användes nämligen i eldarna som slukade djuroffer för att göra stanken av brända djurkroppar mer uthärdlig. Fortfarande använder vi Thuja, eller Western Red Cedar, bland annat för dess himmelska doft. Nu kanske oftare i skoblock, i garderober eller i rökboxen på grillen.

När man använder Western Red Cedar som en ytterpanel eller i en totempåle (den absolut största delen av totempålarna i nordvästra USA är gjorda av Western Red Cedar) är det nog främst dess andra goda egenskaper som eftersöks. Materialet är ju nämligen fantastiskt lättarbetat och har en överlägsen rötbeständighet.

Träets naturligt skyddande ämnen är ganska aggressiva, tänk därför på att använda rostfri skruv eller spik när du jobbar med Western Red Cedar. Om du vill att din panel skall bli vackert silvergrå så rekommenderar vi ändå att du stryker träet en gång med en transparent olja. Vill du behålla den vackra rödbruna färgen så måste du behandla med en pigmenterad produkt.

BYGGVARUDEKLARATION
karnsund-wood-link-download-pdf-icon-60  LADDA HEM BYGGVARUDEKLARATION