BASTUPANEL CEDER

Thuja plicata

Bastupanel i Ceder är särskilt lämpad för användning i bastu p g a ett högt K-värde och en låg värmeledningsförmåga.

Vår bastupanel i Ceder är i princip kvistfri och ger till skillnad från traditionell bastuinredning i gran, ett sobert och lite lyxigt intryck. Blanda gärna cederpanelen med våra andra bastupaneler och lav i Al och Asp för att ytterligare förstärka effekten.

SE EXEMPEL PÅ KOMBINATIONER I BILDGALLERIET NEDAN

DIMENSIONER & PROFILER
PANEL 11 x 92 MM SOLID, SOFTLINE

Ceder bastupanel - Kärnsund Wood Link

CEDER TRÄDATA
VANLIGA NAMN CEDER/WESTERN RED CEDAR
VETENSKAPLIGT NAMN THUJA PLICATA
URSPRUNG CANADA
TRÄDSTORLEK 55 M HÖGT, 3 M I DIAMETER
MEDELVIKT SOM TORKAD 375 KG/M3
HÅRDHET BRINELL 1,1
BROTTSTYRKA 51720 KPa
ELASTISK STYRKA 7660 MPa
KRYMPNING RADIELL: 2,4%
TANGENTIELL: 5,0%
VOLYM: 6,8%
T/R TATIO: 2,1
VISSTE DU ATT?

VISSTE DU ATT?

Western Red Cedars latinska namn är Thuja plicata. Thujan har fått sitt namn av Carl von Linné efter grekiskans ”thuo” som betyder ”att offra”.

ceder

Thujan användes nämligen i eldarna som slukade djuroffer för att göra stanken av brända djurkroppar mer uthärdlig. Fortfarande använder vi Thuja, eller Western Red Cedar, bland annat för dess himmelska doft. Nu kanske oftare i skoblock, i garderober eller i rökboxen på grillen.

När man använder Western Red Cedar som en ytterpanel eller i en totempåle (den absolut största delen av totempålarna i nordvästra USA är gjorda av Western Red Cedar) är det nog främst dess andra goda egenskaper som eftersöks. Materialet är ju nämligen fantastiskt lättarbetat och har en överlägsen rötbeständighet.

Träets naturligt skyddande ämnen är ganska aggressiva, tänk därför på att använda rostfri skruv eller spik när du jobbar med Western Red Cedar. Om du vill att din panel skall bli vackert silvergrå så rekommenderar vi ändå att du stryker träet en gång med en transparent olja. Vill du behålla den vackra rödbruna färgen så måste du behandla med en pigmenterad produkt.

BYGGVARUDEKLARATION
karnsund-wood-link-download-pdf-icon-60  LADDA HEM BYGGVARUDEKLARATION
CERTIFIERINGAR

pefc

Cederpanel från Kärnsund Wood Link är PEFC™-certifierad.