KJELL KÄRNSUND

EN LEGENDAR LÄGGER NU TUMSTOCKEN PÅ HYLLAN

Kjell, som har verkat i träbranschen i över 60 år och som egen företagare i över 50, har gjort sin sista arbetsdag i Kärnsund Wood Link. Kjell började sin bana redan i tidiga tonåren och har under sina decennier i branschen spelat en framträdande roll i utvecklingen mot hur branschstrukturen ser ut idag.

Redan på 70-talet lanserade Kärnsund tanken om att föra kund och leverantör närmare varandra och på så sätt kapa onödiga kostnader för slutförbrukarna. Under de tidiga åren raljerade konkurrenterna över Kjells nya arbetssätt och han fick gå under namnet ”Kajförsäljaren”. Att låta större kunder få köpa varor på direktleverans i stället för att gå via kostsamma och välfyllda lager sågs med oblida ögon av branschkollegorna. Kunderna var desto gladare och Kärnsund Wood Link växte explosionsartat.

Kjell valde att själv ge sig ut i världen för att träffa producenter i framför allt Asien och Afrika och byggde med tiden ett stort och lojalt nätverk av leverantörer. Vid tiden var detta okonventionellt då den gängse handeln gick genom större grossister i framför allt Danmark.

Under 80-talet bidrog Kjell till en konsolidering av branschen då han förvärvade ett par av den tidens giganter. Under en period omfattade Kärnsund Wood Link lager och produktionsenheter på ett flertal platser i Sverige och även i Norge, Finland och Danmark.

Det är emellertid främst som handelsman som Kjell Kärnsund kommer att vara ihågkommen. Hans förmåga att över lång tid hålla både leverantörer och kunder, sprungna ur helt olika affärskulturer nöjda, är fortfarande svåröverträffad.

Kjell lämnar Kärnsund Wood Link vid en tidpunkt då både försäljning och lönsamhet är i topp. Till detta har Kjell varit i allra högsta grad bidragande!

Idag är Kärnsund Wood Link en del av Holm Trävaror AB som omsätter c a 550 MSEK med 80 medarbetare. Bernt Johansson som äger Holm Trävaror säger ”Jag är stolt och glad över att ha haft Kjell som branschkollega. Vi är från samma era när ett handslag var tillräckligt och när företag i branschen byggdes för att hålla länge. Detta är Kjells gärning och livsverket Kärnsund Wood Link ett bevis på. Det arvet fortsätter nu i Holm Trävaror och jag önskar Kjell all lycka i framtiden. Tack Kjell!”