CEDER

Thuja plicata

  • Ceder massivträ - Kärnsund Wood Link

CEDER

Vanliga användningsområden för Ceder är fasadbeklädnad, bastuinredning, staket, båtbyggeri, musikinstrument och lådor

Ceder (Western Red Cedar) har normalt en rosabrun till rödaktigt färg med slumpmässiga inslag av nästan vita partier eller ränder och band med en betydligt mörkare rödbrun nyans.

Ceder är lätt att arbeta med hand- och maskinverktyg. Lämpar sig för limning och ytbehandling. Infärgning kan medföra vissa svårigheter i likhet med andra barrträd.

VISSTE DU ATT?

Western Red Cedars latinska namn är Thuja plicata. Thujan har fått sitt namn av Carl von Linné efter grekiskans ”thuo” som betyder ”att offra”.

Thujan användes nämligen i eldarna som slukade djuroffer för att göra stanken av brända djurkroppar mer uthärdlig. Fortfarande använder vi Thuja, eller Western Red Cedar, bland annat för dess himmelska doft. Nu kanske oftare i skoblock, i garderober eller i rökboxen på grillen.

När man använder Western Red Cedar som en ytterpanel eller i en totempåle (den absolut största delen av totempålarna i nordvästra USA är gjorda av Western Red Cedar) är det nog främst dess andra goda egenskaper som eftersöks. Materialet är ju nämligen fantastiskt lättarbetat och har en överlägsen rötbeständighet.

Träets naturligt skyddande ämnen är ganska aggressiva, tänk därför på att använda rostfri skruv eller spik när du jobbar med Western Red Cedar. Om du vill att din panel skall bli vackert silvergrå så rekommenderar vi ändå att du stryker träet en gång med en transparent olja. Vill du behålla den vackra rödbruna färgen så måste du behandla med en pigmenterad produkt.


CERTIFIERADE TRÄVAROR

Kärnsund Wood Link levererar certifierade trävaror och vi är idag certifierade för FSC® och PEFC™. Utöver dessa certifikat arbetar vi med att uppfylla alla aspekter av Europeiska Unionens timmerlagstiftning.

Kontakta oss för information om vilka certifieringar som är tillgängliga för det träslag du söker.

CEDER TRÄDATA
VANLIGA NAMNCEDER, WESTERN RED CEDAR
VETENSKAPLIGT NAMNTHUJA PLICATA
URSPRUNGNORDVÄSTRA USA OCH CANADA
TRÄDSTORLEK55 M HÖGT, 3 M I DIAMETER
MEDELVIKT SOM TORKAD370 KG/M3
HÅRDHETBRINELL 1,1
BROTTSTYRKA51,7 MPa
ELASTISK STYRKA7,66 GPa
KRYMPNINGRADIELL: 2,4%
TANGIENTIELL: 5,0%
VOLYM: 6,8%
T/R RATIO: 2,1