JATOBA

Hymenaea courbaril

  • Jatoba massivträ - Kärnsund Wood Link

JATOBA

Jatoba används bl a till trall, möbler, golv, handledare, verktygshandtag, båtbyggeri, bänkar, järnvägsslipers och svarvade föremål.

Jatoba är starkt, hårt och relativt kostnadseffektivt har ett brett användningsområde. Träslaget går i golvbranschen ofta under benämningen Brasiliansk Körsbär. Kärnveden varierar från en lätt orangebrun till en mörkare rödbrun färg, ibland med inslag av mörkare gråaktiga bruna ränder. Färgen mörknar vid ljusexponering. Splintveden är ljusgrå till grågul och är tydligt avgränsad från kärnveden.

Jatoba kan vara svår att bearbeta med på grund av sin densitet och hårdhet, och har en måttligt avtrubbande effekt på skärverktyg.  Jatoba lämpar sig väl för basning, limning och ytbehandling.

CERTIFIKAT

Kärnsund Wood Link har i mer än ett decennium arbetat med certifierade trävaror och vi är idag certifierade för FSC®, PEFC™, Rainforest Alliance General Chain-of Custody samt VLC. Vi har utöver dessa certifikat dessutom ett separat spårbarhetssystem för att uppfylla alla aspekter av Europeiska Unionens timmerlagstiftning.

Kontakta oss för information om vilka certifieringar som är tillgängliga för det träslag du söker.

JATOBA TRÄDATA
VANLIGA NAMNJATOBA, BRAZILIAN CHERRY
VETENSKAPLIGT NAMNHYMENAEA COURBARIL
URSPRUNGCENTRALAMERIKA, SÖDRA MEXICO, NORRA SYDAMERIKA, VÄSTINDIEN
TRÄDSTORLEK30 M HÖGT, 0,6-1,2 M I DIAMETER
MEDELVIKT SOM TORKAD910 KG/M3
HÅRDHETBRINELL 8,4
BROTTSTYRKA155,2 MPa
ELASTISK STYRKA18,93 GPa
KRYMPNINGRADIELL: 4,2%
TANGIENTIELL: 8,0%
VOLYM: 12,1%
T/R RATIO: 1,9